Historisch adviesbureau tScapreel

Onze winkel

Al sinds het begin van ons bestaan leverden wij middeleeuwse en vroeg-moderne spullen aan wie dat maar nodig had. Het ging dan meestal om replica’s van originele, nog bestaande of teruggevonden voorwerpen en stukken. Omdat inmiddels iedereen op het internet wel de ambachtslieden en bedrijfjes weet te vinden die zulke spullen verkopen, zijn we daarmee gestopt.

 

Wel leveren we nog ontwerpen voor middeleeuwse zaken en zelfs de werktekeningen om ze door derden te laten uitvoeren. Zo hebben we bijvoorbeeld ontwerpen voor heel eenvoudige spullen zoals marktschragen en schrijflessenaartjes gemaakt, maar ook de inrichting van een 16e eeuwse herberg, de inrichting van tentoonstellingen met middeleeuwse onderwerpen voor diverse musea in het land, zoals de slaapzolder en ateliers van het klooster-museum Ter Apel, of het volledige interieur van een 14e eeuwse kasteelzaal voor een virtuele presentatie op een tentoonstelling.

Brochures

We maken en verkopen brochures over specifieke kleding in specifieke perioden van de middeleeuwse geschiedenis. Omdat voor bepaalde gelegenheden bijvoorbeeld monnikenkleding nodig was of burgerlijke kleding uit de periode 1380-1420, zijn de betreffende, rijk geïllustreerde boekjes ontstaan. Hierbij leggen we vooral de nadruk op de kleding van de eenvoudige mens.

 

Als dat nodig is wordt het aantal perioden uitgebreid.

Wat is een scapreel?

Het woord scapreel komt van een laat-middeleeuws hangend wandkastje waarin diverse kostbare en nuttige dingen bewaard werden. Onze kennis en ervaring zijn net zo kostbaar en nuttig.

 

Zo’n kastje hangt rechts naast de haard op een miniatuur uit het Getijdenboek van Katharina van Kleef (ca 1440).

VOF tScapreel

Historisch adviesbureau tScapreel is een Vennootschap onder Firma (VOF) van Henk en Pauline ‘t Jong. Hij is opgericht op 1 maart 1996. Op 3 juni 2013 werd heraldischatelier De Raaf aan de VOF toegevoegd. 

De website van De Raaf vindt u op www.atelierderaaf.nl.

 

Een blog over geschiedenis en met recensies van boeken en musea is Tiecelins Gekras.

 

En blog over de vroege geschiedenis van Dordrecht vindt u op Apud Thuredrech.

Contact

Historisch adviesbureau tScapreel
Dubbeldamseweg zuid 63
3314 JC Dordrecht
Telefoon: +31 (0)78 – 631 89 89
Mobiel: +31 (0)6 – 13 28 62 57

Geen bezoek aan huis.

Mijn nieuwste boek is in mei 2020 verschenen.

Het kan hier besteld worden.

Copyright © Historisch adviesbureau tScapreel 2020